Äggfritt

Vad är äggallergi?

När en person är allergisk mot ett ämne svarar kroppens immunförsvar eftersom det ser ämnet som främmande. Skillnaden vid intolerans är att immunförsvaret inte är involverat. Istället kan det bero på, som vid t.ex. laktosintolerans att kroppen saknar ett visst enzym.

Vid äggallergi reagerar kroppen på äggprotein. Då oftast proteiner från äggvitan, men även allergi mot äggulan förekommer. Om en person är allergisk mot äggula är denna person oftast också allergisk mot hönskött. Rått ägg ger oftast svårare reaktioner än genomstekt eller genomkokt ägg. Äggallergi är vanligare hos barn än hos vuxna och växer i de flesta fall bort i skolåldern, dock behåller ett fåtal personer allergin hela livet. Det är ovanligt att äggallergi debuterar i vuxen ålder.

Symtom som kan uppkomma vi äggallergi är:

  • Hudreaktioner; eksem
  • Astma
  • Mag-tarmkanalen; kräkningar, magont och diarré

Svåra allergiska reaktioner, anafylaktiska reaktioner, med dödlig utgång är ovanliga men kan förekomma (Livsmedelsverket, 2015; astmaochallergiforbundet.se, 2015).

Varför blir man allergisk?

Att utveckla allergi är starkt styrt av ärftlighet, dock kan en person bli allergisk utan att någon i familjen är det. Varför man får allergi är oklart, men man tror att risken fanns redan på fosterstadiet och under barnets första år. Även miljöfaktorer påverkar risken för att utveckla allergi (1177.se, 2015; Livsmedelsverket, 2015).

Behandlingen för äggallergi är att konsekvent utesluta all ägg ur kosten. Om ett livsmedel innehåller ägg måste det framgå i innehållsförteckningen. Som allergisk eller förälder/närstående till någon som är allergisk är det av största vikt att läsa innehållsförteckningen (1177.se, 2015; Livsmedelsverket.se, 2015).

Ägg kan förekomma i följande livsmedel:

  • Pannkakor
  • Omeletter
  • Majonnäs
  • Bröd, både bakat på och penslat med ägg
  • Konditorivaror, både bakat på och penslat med ägg
  • Ströbröd
  • Panering
  • Äggstanning i t.ex. ugnspannkaka eller pajfyllning
  • Pasta
  • Såser
  • Glass
  • Sorbet
  • Maränger

E1105, Lysozym, är framställt ur ägg och används som konserveringsmedel i ost. Lysozym måste skrivas ut i innehållsförteckningen (Livsmedelsverket.se, 2015).

Vad kan man ersätta ägg med?

No egg – äggersättningspulver. Finns i välsorterade mataffärer.

Ägg

Ägg går ofta att utesluta i recept, men resultatet brukar bli bättre om du använder recept som är anpassade för att inte innehålla ägg. Ägg används ofta till paneringar, för att pensla bröd, i bakverk, glass, ost och i potatisprodukter.

Om du har gamla favoritrecept som du vill laga kan du försöka med följande:

  • För att ersätta ägg i färsrätter kan du använda potatismjöl och havrekli.
  • I pannkaks- eller sockerkassmet kan du ta havrekli, linfröavkok och extra bakpulver.
  • För att pensla bullar kan du använda sockerlag.
  • I pajer kan du göra en stuvning istället för äggstanning. Det går även att göra en blandning av ost och färskost, eller blanda fyllningen med potatismos.
  • För festligare tillfällen kan du göra chokladbollar eller cheesecake på digestivekex fylld med noga utvald sorbet eller glass.
  • På tårtor kan du göra frukt i gelé, kolasås eller smörkräm gjord på mjölkfria produkter, chokladsås med mera.