Vegansk banantårta

En tårta som både ser ut som en banan och smakar som en!

1st

Ingredienser

Sockerkaksbotten:

150gram     Mjölkfritt margarin
2dl                  Växtmjölk (ex havre, mandel)
2,5dl              Strösocker
2tsk               Vaniljsocker
2tsk               Bakpulver

Ströbröd
Mjölkfritt margarin

Banansylt:

25gram        Mjölkfritt margarin
1,5st              Banan
2msk             Ljus sirap

Smörkräm:

300gram      Rumsvarmt mjölkfritt margarin
1,5dl               Strösocker
3tsk                Vaniljsocker

Montering:

Mandelmassa
Gul karamellfärg
Mörkchoklad
Kakao

 

Sockerkaksbotten:

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Smöra och bröa en 20x30cm form.
  • Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull och rör ner lämplig växtmjölk (jag har gjort på havredryck).
  • Blanda det torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan margarinblandningen. Rör ihop till en klumpfri smet.
  • Håll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
  • Låt svalna.

 

Banansylt:

  • Skala bananen och dela den i mindre bitar.
  • Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull.
  • Häll ner bananbitarna och tillsätt ljus sirap.
  • Rör runt och mosa bananerna när blandningen blivit varm.
  • Smaka av om det behövs mer sirap.
  • Låt svalna.

 

Smörkräm:

  • Blanda ihop ingredienserna till en slät kräm.

 

Montering:

Botten blir bäst om den görs dagen innan servering, men kan också ätas samma dag.

  • Skär ut en bananform ur kakan. Jag fick ut två hela delar och en lite mindre till toppen.
  • Lägg en del sockerkaka på ett fat eller liknande. Bre på banansylt och lägg nästa del sockerkaka ovanpå.
  • Spackla tårtan med smörkräm så att den är helt täckt, slät och önskad form.
  • Ställ in i kylen.
  • Ta önskad mängd mandelmassa och droppa gul karamellfärg. Knåda mandelmassan till önskad färgstyrka. Använd florsocker till bordet så att inte mandelmassan fastnar.
  • Kavla ut till ca 3mm tjocklek.
  • Ta ut bottnen ut kylen täck tårtan med mandelmassan.
  • Smält chokladen i vattenbad och pensla så att tårtan ser ut som en banan.
  • Använd en tesil till att pudra kakao för att få tårta att se ännu mer ut som en banan.
  • Servera!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *