Vegansk chokladkaka med frosting

Något för chokladälskare! Enastående gott!

1st
180 grader i ugn
35 minuter
Springform 22cm i diameter

Chokladbotten:

300gram           Vetemjöl
440gram           Strösocker
80gram              Kakao
4tsk                     Bakpulver
3tsk                     Bikarbonat
1tsk                     Salt
1tsk                     Vaniljpulver
4dl                       Naturell Havregurt (Växtbaserat alternativ till mjölkbaserad yoghurt)
1,2dl                   Olja med naturell smak, t.ex. rapsolja eller majsolja

Mjölk- och sojafritt margarin och mjölkfritt ströbröd till formen.

Frosting:

600gram           Florsocker, siktat
80gram              Kakao, siktat
200gram           Mjölk- och sojafritt margarin, rumsvarmt
6msk                   Havredryck

Florsocker till garnering.

Chokladbotten:

  • Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke.
  • Rör sedan ner havregurt och olja.
  • Smöra och bröda formen och häll smeten i denna.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Undvika att testa kakan för tidigt då den lätt sjunker ihop då.
  • Låt svalna innan du tar loss kanten på springformen och skjälper upp kakan på en tallrik.
  • Dela kakan i två delar.

Frosting:

  • Sikta ner florsocker och kakao i en bunke. Tillsätt det mjölkfria margarinet och vispa ihop med en elvisp.
  • Tillsätt havredrycken matskedsvis till smeten samtidigt som smeten vispas med elvisp på lång hastighet.
  • Öka hastigheten på elvispen när all havredryck är tillsatt och vispa cirka 5 minuter, så att frostingen blir lätt och något fluffig.

Montering:

  • Lägg 1/3 av frostingen på den ena delen av chokladkakan, bred ut jämt.
  • Lägg den andra delen uppe på den första och ta sedan resten av frostingen och bred på denna uppe på tårtan samt på sidorna.
  • Låt stå i kylen till servering, går även utmärkt att frysa.
  • Pudra med florsocker och ev. kakao precis före servering (ta fram tårtan i god tid så att den hinner tina om den har förvarats i frysen).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *